Türkiye, sabit telefon dışındaki ilk telefon deneyimini, 1991 senesinde 1G teknolojisini temsil eden araç telefonları ile yaşadı. 3 sene sonra; 23 Şubat 1994 senesinde dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i aramasıyla Türkiye tarihinde ilk defa cep telefonu ile görüşme yapılmış oldu.
O dönemin cep telefonları tuşlu, iki satırlık ekranları olan cihazlardı.
İkinci nesil kablosuz telefon teknolojisi olan 2G (GSM); görüşme, veri aktarımı ve SMS gönderimine olanak sağlayarak, cep telefonlarının kullanımı hayatın bütün alanlarına hızla yayılmasını sağladı. Daha sonra 2.5G (GPRS) ve 2.75G (EDGE) türleri geliştirildi.
Son kullanıcının 2000li senelerde “Şebeke Meşgul” olarak sıkça karşılaştığı çok bant genişliği, az istemci olma sorunu, iki cihazın aynı anda veri yollayınca bunu fark edebildiği bir teknoloji olan 3G ile çözüldü. Türkiye’de 3G Teknolojisi, 30 Temmuz 2009’da kullanılmaya başlandı.
3G kullanımı ile artan kapasite talebi ile kapsama alanı ihtiyacını karşılamak için; Türkiye, 4,5G teknolojisini 1 Nisan 2016 senesinde kullanmaya başladı. 4.5G; önceki teknolojilere nazaran daha fazla data kapasitesi, daha yüksek hız ile daha düşük gecikme süresi sunmaktadır.
Bu hizmetler Türkiye’de aynı zamanda derneğimiz üyeleri olan; Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone tarafından sağlanmaktadır.
Sektör, geçen 28 yılda; telefonun ilk zamanlarında saatlerce santralden geri dönüş beklenen noktadan, akıllı cep telefonları ile bugün kullanıcıların vazgeçilmez bir parçası konumunda.
Siz ilk telefonunuzu hatırlıyor musunuz?