İstanbul Havalimanı’nda 5G Lansmanı düzenlendi. Programın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’nin 5G yolcuğunun başladığını söyledi.
İstanbul Havalimanı’nda 5G Lansmanı düzenlendi. Programın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’nin 5G yolcuğunun başladığını söyledi.
Türkiye’de hizmet veren 3 GSM operatörü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katıldığı tanıtım töreniyle ilk kez 5G hızını yolcuların hizmetine sundu. 5G ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan İsmailoğlu, “İstanbul Havalimanı’ndayız. 75 milyon metrekare alanda 10 milyon lira yatırım yaptırılarak 25 milyar Euro devlete kira verecek bir proje olmuştur. İstanbul Havalimanı’nın almadığı ödül, kırmadığı rekor kalmadı” dedi.
Havalimanında belirli yerlerde 5G sinyali verilmesi için gerekli hazırlıkların tamamlandığını bildiren Karaismailoğlu, “Bugün burada yerli teknoloji şirketlerimizin kurduğu stantlarda Türkiye’nin 5G’de geldiği aşamayı göreceğiz. Ülkemizde 5G destekli cihazların düşük seviyede olması, 5G’yi destekleyen cihazların artmasıyla vatandaşların 5G’den faydalanması artacaktır. Şu ana kadar çok önemli mesafeler kat edildi. Bu yolu daha büyük adımlarla kat edeceğiz. 5G’ye geçişi hızlandırmak için yatırımlarımızı artıracağız. Bakanlık ve ilgili kuruluşlarımızla gerekli olan desteği bugüne kadar sağladık, sağlamaya devam edeceğiz. Kararlılığı operatörlerin de göstermesi gerekmektedir. 4.5G’nin ilk yatırım döneminde yüzde 1 olan yerlilik oranının yüzde 33’leri geçtiğini görmekteyiz. 5G ve ötesi teknolojilere yönelik kritik bileşenlerin millileştirilmesi de önceliğimizdir. Bundan sonra da sektör paydaşlarımızın görüşlerini alarak en uygun çözümleri gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin teknoloji alanında geldiği noktaya değinen Karaismailoğlu, “Orta yaş ve üzeri kuşaklar teknolojide Türkiye’nin nereden geçip buraya geldiğini görecekler. Bilişim alanında 2022’nin ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 büyüdük. Fiberi 478 bin kilometreye çıkardık. Sabit geniş hat sayımızı 20 binden 18 milyona ulaştırdık. 2022 yılı birinci çeyrekte internet kullanım miktarını sabitte yüzde 25, mobilde yüzde 35 oranında artırdık. Türksat 5B’yi hizmete aldık. Genişbant internet hizmeti de sağlıyoruz. Yatırımlarımızla milli gelire 520 milyar dolardan fazla katkı sunduk. Bu süreçte 68 milyar dolarlık haberleşme yatırımlarını planladık. Kısa vadede mobil genişbant abone yoğunluğunu yüzde 100’e çıkararak her eve internet hizmetini ulaştıracağız” açıklamasında bulundu.
6G çalışmalarına önümüzdeki süreçte hız kazandırılacağını belirten İsmailoğlu, “Fiber ağ uzunluğumuzu 1 milyon kilometreye çıkararak global açıdan 10 uydu operatörü arasına gireceğiz. Ülke menfaatlerini gözeterek gereken her çalışmanın gereğini yapmaya devam edeceğiz. Haberleşme altyapısını da devlet aklıyla planlıyor ve kamu-özel sektör işbirlikleriyle hayata geçiriyoruz. 2023 yılında yapacağımız 5G ihalesinden sonraki süreçte ürünlerin geliştirilmesi için önümüzdeki süreyi de en verimli şekilde kullanacağız. Burada 5G ile neler yapabileceğimizin önemli örneklerini deneyimleme fırsatı bulacağız. Ülkemizde 2023 yılı itibarıyla bu teknolojiyi yaygınlaştırmak üzere 5G teknolojisinde ciddi atılım yaparak yolumuza devam edeceğiz. GSM operatörleri tarafından 5G özelliklerini deneyimleme imkânı bulacağız” diye konuştu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ise 5G’nin adeta yeni bir çağın başlangıcı olduğunu vurguladı. “5G tüm endüstrilere altyapı sağlayacak ve mobil ekosistemde çığır açıcı bir rol oynayacak” diyen Sayan, 5G haberleşmede yeni bir boyut olarak insanlararası haberleşmenin ötesinde nesneler arası haberleşmeyle bizim her zamanki düsturumuz olan Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalacak anlayışımızın altyapısını sağlayacak. Bizim için olmazsa olmazımız, 5G’ye mümkün olan en yüksek yerlilik oranıyla sahip olmak. Bakanım 4,5G’den önce %1 olan yerlilik oranı yaptığımız yetkilendirme ile yüzde 3200 artarak %33’ e ulaştı” şeklinde konuştu.
5G ile ilgili yaptıkları çalışmaları sıralayan Sayan, “5G TR Forum ile araştırma merkezlerini, girişimci teknoloji firmalarını, operatörlerimizi ve üniversitelerimizi buluşturduk ve bu forum, sadece ülkemizin değil, dünyanın en yetkin forumlarından birisi. 5G TR ile birlikte 5G ve ötesi için yol haritamız olan 5G Beyaz Kitabını hazırladık. 5G vadimizde 5G’nin tüm özellikleri test ediliyor. Haberleşme Teknoloji Kümelenmemiz 5G yolunda bizimle birlikte uçtan uca yerlilik ve millilik için çalışıyor. ULAK meyvelerini vermeye devam ediyor. Esim teknolojisi ve ULAK ile yerlilik konusunda neleri başardığımızı herkese gösterdik. Bizim için önemli olan teknolojiyi yalnızca kullanmak değil, yerli ve milli imkânlarla teknolojinin üretiminde yer almaktır” dedi.
Operatörlerin 5G şebekesini ticari olarak da test edebilecekleri ve tüm dünyaya sergileyebilecekleri bir ortam oluşturdukları bilgisini paylaşan Sayan, “Bu deneme çalışmalarına ilişkin işletmecilerden aldığımız raporlardaki veriler incelendiğinde, abonelerin ortalama veri indirme hızlarının 1 Gbit/s ve üzeri değerlere ulaşılabildiği, gönderme (uplink) hızlarının ise 90 Mbit/s seviyelerine erişerek oldukça başarılı abone veri deneyimleri gerçekleştirebileceklerini göreceğiz. Hepimiz için heyecan verici anlara şahitlik edeceğiz” sözleriyle konuşmasını noktaladı.